Гранд тур на Кавказ: Азербайджан, Грузия и Армения

Гранд тур на Кавказ: Азербайджан, Грузия и Армения от 3898 лв.
Оферта номер: 178583
Невероятният път: Гранд тур на Кавказ, Армения, Грузия и Азербaйджан

Маршрут на пътуването: СофияМосква – Баку – Гобустан – Янардаг – Атежгах – Тбилиси – Ананури – Казбеги – Гудаури – Мцхета – Гори – Уплисцихе – Дилижан – Севан – Ереван – Гарни – Гехард – Хор Вирап – Арарат – Ечмиадзин – МоскваСофия

Място, за което не сте си помисляли, гледки, за които не сте мечтали. Да добавим и вкусната храна, изненадващо модерните градове и най-синьото небе... 10-те дни на това пътешествие ще ви пренесат в източна приказка, напълно различна от рутината тук.

Продължителност: 11 дни/ 9 нощувки/ 9 закуски/ 1 обяд/ 9 вечери
+вечери в тематични арменски, грузински и азербайджански ресторанти

ДАТИ:
16.05.2020г – 26.05.2020г
19.09.2020г – 29.09.2020г

ЦЕНА на човек в двойна стая:
Промо цена* - 3898 лв
Pедовна цена - 4098 лв.

*Промо цените важат при резервация направена със 100% плащане, минимум 4 месеца преди датата на тръгване.

===============================ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!===============================

Къде ще спим?
Програмата е с 9 нощувки, от които 2 нощувки в Ереван, 3 нощувки в Тбилиси, 1 нощувка в Гудаури, 3 нощувки в Баку

Кои забележителности се посещават?
АРМЕНИЯ:
- Ереван - площада на Републиката, Машток авеню, Театъра за опера и балет и парка „Каскадите“,Мемориала на геноцида и фабрика за производство на коняк, паметника на „Майка Армения“, музея Ечмиадзин, Хор Вирап
- Гарни - храма на Митра
- Гехард – манастирът Гегард, пещерната река Гот
- Севан – круиз по езерото, възможност за посещение на манастира
- Дилижан - разходка по улица Шарамбеян
ГРУЗИЯ:
- Тбилиси - църквата Метехи, река Мтквари, крепостта Нарикала, серните бани, водопада до ботаническата градина, улица Шардени, стъклен Мост на Мира, авеню Руставели – главната, езерото на костенурката
- Ананури - замъка Ананури и водния резервоар Джинвали
- Казбеги - църквата Джерджети, наблюдаване на един от най-високите ледници в Кавказ Казбеги
- Мцхета – манастира Джвари
- Гори - музея на Сталин
- Уплисцихе - „господарската крепост“- скален град
АЗЕРБАЙДЖАН:
- Гобустан - исторически и архитектурен резерват, високо-технологичен музей „Гобустан“
- Атежгах - храма на огнепоклонниците
- Баку - музея на килима отвън, централната част на Баку, Баку булевард, Стария“ град, дворeца на Ширван Шах, Кулата на Девицата, местата за почивка на средновекoвните търговци Кервансарай
- Янардаг - горящ склон на хълм

Ще има ли водач от България?
Наш представител и екскурзовод ще придружава групата по време на цялото пътуване.
Какви са полетите?
Лети се с Руски авиолинии. Полетите са с 1 прекачване в Москва. Продължителността на полета до Москва е около 3 часа, а полетът до Ереван е около 2 часа и половина. Времето между двата полета е достатъчно, за да се осъществи връзката. Вътрешният полет от Баку до Тбисиси е с продължителност от около 2 часа.

Има ли включен багаж в цената?
Всеки пътуващ има право на ръчен багаж до 8 кг, който е задължен да бъде в салона на самолета и право на чекиран багаж до 20 кг.
Колко голяма е групата?
Групата е 15-20 души, което означава, че групата ще се придвижва бързо, могат да се посетят недостъпни за голяма група места и ще имате повече свободно време според личните ви интереси.
Степен на трудност:
Средна. Не е необходима предварителна подготовка, но доброто здравословно състояние винаги е препоръчително. Има продължително ходене и понякога дълги трансфери с автобуса, които продължават повече от 3 часа.

Необходими ли са визи?
В Армения и Грузия визите се поставят при влизане в страната, но в Азербайджан има визов режим за български граждани. Кандидатстването може да стане индивидуално или служител на Елфи Турс да съдейства за попълването на формулярите и подаване на документите (т.нар. виза съпорт – заплаща се допълнително).

===============================

ПРОГРАМА :

1-ви ден СофияМосква – Баку
Среща на летище София в 10:30ч. Полет СофияМоскваЕреван с АК Аерофлот в 12:25ч. Пристигане в Баку в 03:55ч. Трансфер до хотела. Настаняване. Нощувка.

2-ри ден Баку
Закуска. Денят е посветен на столицата на Азербайджан. Днес града е смятан за един от топ 5те градове с уникална архитектура. Започваме с централната част на Баку, като ни показва най-забележителните исторически и архитектурни обекти, както и любимото място за разходка на местните жители и гостите на града – Баку булевард. Продължаваме с разходка из Стария град, известен с множеството исторически и архитектурни паметници – дворeца на Ширван Шах, символа на Баку – Кулата на Девицата, местата за почивка на средновекoвните търговци Кервансарай... Свободно време за обяд. Следва посещение на музея на килимите. Музеят показва азербайджански килими и предмети от различни периоди и има най-голямата колекция от азербайджански килими в света. Посещение на първият петролен кладенец, добиващ нефт по индустриален метод. През 1846г е прокопан първият кладенец с ударни инструменти на дълбочина 21 метра за проучване на нефт. Посещение на вила Петролеа – резиденция на братята Нобел. Алфред Нобел заедно с по-големите му братя Лудвиг и Робърт е инициатор и един от основните акционери на петролната компания - "Бранобел", която много скоро след основаването си през 1879г се превръща в една от най-големите петролни компании в света. В края на 19в компанията добива над 50% от световният нефт.
Посещение на футуристичният Хейдар Алиев център /отвън/ и слогана I love Baku /фотопауза/. Обиколката завършва с парка на Баку, откъдето се открива великолепна панорама над града. Връщане в хотела около 21ч. Нощувка.

3-ти ден: Гобустан – Атежгах - Янардаг
Закуска. Отпътуване към Гобустан. Гобустан е исторически и архитектурен резерват под открито небе с уникални пещерни рисунки, датиращи от епохата на неолита. В него има над 6 хил. петроглифа на възраст над 12 хил. години. Тези рисунки отразяват живота на хората от каменната епоха – лов, забавления, танци под звуците на „Гавалдаш“ (скала издаваща дълбок резониращ звук). Благодарение на високите скали там се образуват множество пещери, които са служили за убежище на древните хора и са им помагали да оцелеят при тежки природни условия. Преди обиколката на Гобустан ще посетим новоизградения високо-технологичен музей със същото название. Връщане в Баку. Посещение на храма на огнепоклонниците Атежгах – древна култова сграда, построена на място, където блика природен газ. Този храм е част от зороастрийските хроники и символизира култа към Вечния Огън. В бившите килии, където поклониците от цял свят са отсядали, сега се помещава музей с уникална експозиция. Продължаваме към Янардаг. В близост до малкото селище на полуостров Абшерон се намира хълмът Янардаг. На езика на азерите това означава „Горяща планина“. Това е една от най-невероятните природни забележителности не само в Абшерон, но и в целия Азербайджан. Представлява горящ планински склон, който не може да бъде погасен от дъжд, или покрит с пясък, тъй като тлее от хилядолетия. За този феномен има много просто обяснение – в горния слой на почвата се отделя природен газ, който се превръща в пламък при контакт с кислорода. Връщане в хотела. Нощувка.

4-ти ден: Баку - Тбилиси (закуска, вечеря)
Ранна закуска. Трансфер до летището и полет до Тбилиси в 09.30ч. Туристическа обиколка в грузинската столица. Посещение на стария Тбилиси, където се намират всички основни забележителности. Обиколката включва - Катедралата Самеба, най-голямата катедрала в Кавказ; църквата Метехи, издигната на скала, гледаща към река Мтквари, цветният дворец Дареджани, който също е разположен на скалата, като гнездо на лястовица; крепостта Нарикала, издигната през 4-ти век; серните бани; водопада до ботаническата градина. Продъжлаваме с разходка по улица Шардени, известна с елегантните си кафенета и художествени галерии. Ще посетим известния стъклен Мост на Мира, авеню Руставели – главната улица на града. Свободно време в центъра на Тбилиси. Вечеря в ресторант с фолклорно шоу. Нощувка.

5-ти ден: Тбилиси - Ананури - Казбеги – Гудаури (закуска, вечеря)
Закуска. Отпътуване към планинския регион Казбеги, попътно разглеждаме замъка Ананури и водния резервоар Джинвали. От Степанцминда се отправяме с джипове 4х4 през красиви долини и гори към църквата Джерджети, разположена на 2170 метра. От там ще наблюдаваме един от най-високите ледници в Кавказ – Казбеги (5047 метра). Отпътуване за Гудаури. Вечеря. Нощувка.

6-ти ден: Гудаури - Мцхета - Тбилиси (закуска, вечеря)
Закуска. Отпътуване към Мцхета (UNESCO), древната столица на Грузия – някогашното кралство Иберия. Населена още през 10 в. Пр. Хр., тя е била религиозен център на Грузия, където Света Нино покръства страната около 337 година от нашата ера. Мцхета е разположена на място, където се кръстосват две реки и стари търговски пътища. Разглеждане на катедралният комплекс Светицховели, който е духовен център на Грузия и е най-големият на територията на страната. Първата църква на това място е построена по нареждане на цар Мириан през четвърти век, а сегашната датира от единадесети век. Следва посещение на Джвари – мъжки манастир от 6-ти век, който се намира на хълм над Мцхета. Връщане в Тбилиси. Настаняване в хотел. Свободно време в центъра на града. Вечеря. Нощувка.

7-ми ден Гори - Уплисцихе (закуска, вечеря)
Закуска. Отпътуване за Гори. Градът е основан от един от най-великите крале на Грузия Давид Строителя (1089 г.– 1125 г.). Посещение на музея на Сталин, къщата в която е роден, както и влакът с който е пътувал по време на Втората световна война. Следва посещение на Уплисцихе – „господарската крепост“- скален град в източна Грузия, изграден на висок скалист бряг на река Мтквари. Ще видим постройки от 2-ро хилядолетие пр. Хр. до Късно Средновековие. Връщане в Тбилиси. Вечеря. Нощувка.

8-ми ден Тбилиси - Садахло - езерото Севан - Ереван (закуска, вечеря)
Ранна закуска. Отпътуване в 07.30ч към Садахло (граница). Преминаване на територията на Армения. Отпътуване и посещение на Дилижан. Разходка из градчето по улица Шарамбеян, която е една от най-старите. Отправяме се към езерото Севан. Свободно време за обяд. Посещение на манастира в Севан. Пристигане в Ереван. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

9-ти ден Ереван (дегустация на бренди) – Гарни – Гехард - Ереван (закуска, вечеря)
Закуска. Започваме обиколката на арменската столица. От векове градът е известен като Розовия град заради цвета на камъка, от който е изграден. Ще видим площада на Републиката, Машток авеню, Театъра за опера и балет и парка „Каскадите“. Ще посетим Мемориала на геноцида и фабрика за производство на коняк. Посещение на храма на Митра в Гарни и манастира в Гехард. Храма на Митра е прекрасен древно гръцки храм посветен на бога на Слънцето. Изборът на мястото е много удачен – защита само от една страна с крепостна стена, а пропаст се явява естествена преграда от останалите три. Посещение на Манастира Гехард (Гегард) - част от световното наследство на ЮНЕСКО. На арменски името на манастира означава копие. Намира се до пещерната река Гот (Goht). Според легенди, името на манастира е свързано с копието, което е пронизало тялото на Исус Христос, докато е бил на кръста. Това копие е било донесено в Армения и е една от реликвите, които могат да се видят в музея Ечмиадзин. Връщане в Ереван. Вечеря. Нощувка.

10-ти ден : Ереван - Хор Вирап – Арарат – Ечмиадзин - Ереван (закуска, обяд, вечеря)
Закуска. Посещение на манастира Хор Вирап (4-18 век). Този манастир е широко известен заради своята история. От там ще се любуваме на свещената планина Арарат – безсмъртния символ на Армения. Обяд и кратък готварски курс с телевизионната звезда Зара Карапетян, където ще имате възможност сами да приготвите типични арменски ястия. Посещение на Ечмиадзин - духовният център на Армения. Катедралата в Ечмиадзин, основана през 303 година, е официалното седалище на арменския патриарх. Ще посетим музея в Ечмиадзин, където има част от Ноевия ковчег. Завръщане в Ереван и вечеря в типичен ресторант.

11-ти ден : ЕреванМоскваСофия
Ранен трансфер до летище Ереван за полет до София през Москва в 02:45ч. Пристигане на летище София в 11:35ч.

===============================

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Резервация:
-Депозит в размер на 1500 лева при плащане по редовни цени;
-Доплащане 40 дни преди датата на отпътуване.
-Копие на задграничен паспорт, валиден поне 6 месеца след датата на връщане

Информация:
-Офертата важи при минимум 15 туриста.
-Ваксинации не са необходими.
-Фирмата си запазва правото на размествания в предварително обявената програма, като се запазват включените услуги.
-Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за промяна в програмата.
-Фирмата не носи отговорност при промяна на цени и полети от авиокомпаниите. В случай на промяна на горивната такса, тя ще е дължима за всички резервации, без значение кога те са направени. Ако има такова изменение, информация за това ще бъде публикувана до 20 дни преди отпътуване и ще може да се заплати до 10 дни преди датата на тръгване.
-Минимален брой туристи за осъществяване на програмата: 10.

Срокове за анулации и неустойки:
-от деня следващ деня на подписване на договора до 60 календарни дни преди датата на тръгване – глоба в размер на 100 лв на турист + сумата за вече издадения самолетен билет.
-от 59 до 30 календарни дни преди датата на тръгване - 100% от внесения депозит.
-от 29 до 14 календарни дни преди датата на тръгване - 75% от общата цена на организираното пътуване;
-под 14 календарни дни преди датата на тръгване - 100% от общата цена на организираното пътуване;
-Агенцията предоставя възможността на клиента да сключи застраховка „Отмяна на пътуване“, застраховка за разходите за съдействие, включително при репатриране, както и за случаите на злополука, болест или смърт
-застраховка „ Отказ от пътуване” има 100% оскъпяване за лица над 63г.

===============================ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!===============================
Дати и цена
19 септември 2020 г. - Цена от 3898 лв.
Цената включва -Самолетен билет с включени летищни такси София-Москва-Баку/Ереван-Москва-София;
-Самолетен билет за полет Баку - Тбилиси, с включени летищни такси
-1 брой чекиран багаж с тегло до 20кг за международните и вътрешният полет
-9 нощувки, от които:
-2 нощувки в Ереван
-3 нощувки в Тбилиси
-1 нощувка в Гудаури
-3 нощувки в Баку
-9 закуски
-1 обяд с посещение на готварски курс
-9 вечери (от които 3 в традиционни ресторанти във всяка от страните)
-Водач/преводач на български език;
-Местни екскурзоводи на руски език;
-Ще видите: Ереван, Гарни, Гехард, Хор Вирап, Ечмиадзин, Татев, Севан + езерото, Дилижан, Садахло, Тбилиси, Ананури, Казбеги, Гудаури, Мцхета, Гори, Уплисцихе, Баку, Гобустан, Янардаг
-Дегустация на бренди в Ереван;
-3 фолклорни вечери /по една в традиционни ресторанти във всяка от страните/
-Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с поктиритие 10 000 евро, ЗАД „Армеец“.
Цената не включва -Такса обработка на документи за виза – 40 лева
-виза за Азербaйджан 30 долара
-обяди (освен посочените в програмата)
-бакшиши за шофьори и екскурзоводи – 100 лева (заплащат се в България);
-разходи от личен характер;
-всичко, неупоменато в цената включва;
-застраховка “Отмяна на пътуване”. За повече информация обадете се в офиса ни.